H&M: Feminist eller Slavedriver?

H&M Sweatshop Sesong 1 2 Joakim Kleven Feminist T-skjorte Sophie Elise Isachsen Anniken Jørgensen Sweatshop Deadly Fashion

Nok en gang har H&M provosert meg. Denne gangen med «Feminist» t-skjorta de selger for kun 99 kroner. Jeg skal si dere en ting jeg, er det noen som undertrykker kvinner og behandler de dårlig så er det faen meg H&M!! Hvordan våger dere å selge en t-skjorte med et slikt budskap? Jeg er så forbanna og lei meg nå at jeg sitter å skjelver. Nok er nok!

Joakim Kleven Sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Sarah Tjulander

Det eneste jeg klarer å tenke på er alle de fantastiske kvinnene jeg har møtt i Kambodsja som dedikerer hele sitt liv for å lage billige klær til deg og meg. Jeg tenker på Sokpha som vi møtte i fjor, som etter å ha jobbet ti år som tekstilarbeider kun eier to symaskiner og en liten seng. Som gråter seg selv til søvn hver natt fordi hun er så sulten. Jeg tenker på kvinnen jeg møtte som jobber 12 timer hver eneste dag for å ha råd til mat til sine to barn. Jeg tenker på alle kvinnene som gruer seg hver dag til å dra på jobb, som har besvimt på jobb og som tjener så lite at de såvidt overlever. Som sulter. Og vet du hva alle de har til felles? Alle er kvinner og syr klær for kleskjeder som H&M.

Joakim Kleven Sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Sarah Tjulander

Så kjære H&M, dere er verdens NEST STØRSTE klesmerke, og dere har milliarder i overskudd hvert år, så jeg fatter bare ikke at det er mulig å behandle tekstilarbeiderne og kvinnene som jobber for dere som søppel. At dere som er så «for feminisme» våger å behandle tusenvis av kvinner så forbanna jævlig!! Det dere holder på med er MODERNE SLAVERI!

I sesong 2 av Sweatshop kan dere se at H&M har vært ekstremt vanskelig mot jentene og crewet mitt. At de nekter oss å komme inn på fabrikkene deres. Vi opplevde til og med at fabrikken vi ville komme inn på ble slettet fra fabrikklistene på HMs hjemmesider – dagen etter at vi forsøkte å få komme inn der og se hvordan det er «på innsiden». Anniken, Frida, jeg og resten av crewet er så lei av å gang på gang se at H&M utnytter tekstilarbeiderne sine og ikke gjør noe med det.

Joakim Kleven Sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Sarah Tjulander

Mitt ønske er at H&M våkner opp, blir sitt ansvar bevisst og gjør en forskjell. At dere gir tekstilarbeiderne deres den respekten og den levelønnen de fortjener! H&M tjener så mye penger at de kan gjøre denne endringen i dag. Så hva venter dere på?

Se sesong 2 av Sweatshop HER.

Vis H&M og de store klesskjedene at du ikke aksepterer dødsbillig mote, del gjerne videre.

15 kommentarer

 1. Oi, visste ikke at HM var så ille.. Trodde faktisk de var ganske okei, så veldig fint å bli opplyst om dette!

  1. joakimkleven

   <3

 2. Kjempebra at denne delen av klesindustrien får mer fokus! Forhåpentligvis gir dette ringvirkninger videre. Samtidig så synes jeg innlegget blir et ensidig, og et mulig naivt bidrag i debatten. Hvis man tenker «H&M er jo helt forferdelig» og heller stikker på nabobutikken/nettbutikken å handler, så går det bare mot sin hensikt med mindre man har undersøkt at 1)leverandørlistene er offentlige (noe som dessverre ikke er vanlig) og 2)at man har sett troverdig dokumentasjon på at arbeidsforholdene til arbeiderne bak Apple, Nelly, Wagner osvosv er lovlige og har god standard. Poenget mitt er – kjempebra at industriens mørke side får fokus i media. Men ikke automatisk tro at andre kles-/elektronikk-/(osv)-butikker er noe bedre. Dessverre. Og det skulle jeg gjerne sett større fokus på i debatten, slik at det ikke stopper med én – men at hele industrien er nødt til å endres.

  1. joakimkleven

   Helt enig med deg og takk for konstruktiv tilbakemelding, det liker jeg! Men grunnen til at jeg retter dette innlegget mot H&M er fordi vi lagde sesong 1 av Sweatshop som handler om tekstilindustrien generelt, ikke om H&M. En av ungdommene nevner H&M kun en gang i serien, som en av mange klesskjeder som utnytter arbeiderne sine. Etter sesong 1 kom ut i 2014 sier H&M at ikke serien gjenspeiler hvordan arbeiderne deres har det. Dette er løgn fordi vi snakket med tekstilarbeidere i 2014 som syr klær for H&M i Kambodsja. Høsten 2014 sier H&M at jentene kan kaste en piltavle og komme inn på hvilke som helst H&M fabrikk i Kambodsja. Vi velger å dra tilbake november 2015 i håp om å komme inn på en av H&M sine fabrikker, men kommer ikke inn et eneste sted. Alle kvinnene vi snakket med fortalte forferdelige historier de har opplevd som tekstilarbeider og alle jobbet for kjesskjeder som H&M. DERFOR retter jeg innlegget mot H&M, fordi de er så ufattelig store, sitter med så mye makt og har vært så forbanna vanskelig med meg og crewet mitt i flere år nå (se sesong 2 og artikkler om Sweatshop hvis du vil vite mer). Jeg er helt enig at hele industrien bør endres, jeg velger ALDRI å promotere klær som ikke er etisk riktig produsert på bloggen for vil aldri fremheve en industri jeg hater så jævlig. Noen må ta det første steget og jeg utfordrer H&M. Siden de er skandinavisk og nest største klesskjeden i verden. Jeg er IKKE redd for å angripe H&M, det fortjener de.

 3. This. Så provoserane. Eg e beint nøtt te å slutta å handla på H&M ass. Fysj.

 4. Men kjære deg, dette gjelder ikke bare H&M. Dette forekommer i mange kleskjeder. At den t skjorten koster 99 og har det budskapet er jo tilfeldig. H&M er en global kjede med enorme logistikk- og leverandørsystemer som leverer til alle butikkene på hele kloden hvor H&M er representert. De jobber med saken, men ting skjer ikke over natten. Men for all del, syns det er viktig med programmet dere lager! Forressten hvorfor er det ingen som tenker på Varner kjeden? De er jo ulike klesskjeder med forskjellige prisklasser, men har vel samme leverandører? (Inkl VOLT og Urban)

  1. joakimkleven

   Enig med at det ikke gjelder bare H&M, men jeg retter søkelyset mot dem fordi de har vært så vanskelige mot meg og produksjonsteamet av Sweatshop, de er en av de største klesskjedene i verden og er det merke ALLE tekstilarbeiderne vi møtte i Kambodsja sa de hadde jobbet for. At de har en t-skjorte med det budskapet er IKKE tilfeldig, de prøver å vise at de er feministiske og det er de IKKE når de behandler tekstilarbeiderne sine som dritt (95 % av tekstilarbeiderne i Kambodsja er kvinner, hva er feministisk ved å undertrykke kvinner, ikke gi de gode nok lønner og la de jobbe på fabrikker med elendige arbeidsforhold). Og at den koster 99 kroner sier jo litt om hvor billige klærne er, hvor mye tror du gikk til tekstilarbeideren som sydde den? Jeg kan gi deg et hint, ikke engang er en krone. H&M har i flere ti år sagt at de skal forbedre tekstilarbeidernes levelønn og arbeidsforhold, men rapporter viser at det blir bare verre og verre. JA, H&M kan gjøre denne endringen kjapt, fordi de tjener milliarder i overskudd hvert eneste år, de har så mye penger og makt at dette kunne de endret meget kjapt. Det skjer ikke over natten, men det skal faen ikke ta flere ti år heller. Takk for at du syntes serien er viktig, jeg er ikke sur- men jeg må virkelig få frem hva jeg mener. Jeg er ikke redd for å gå i mot H&M, for det jeg tror som må til er at en stor klesskjede som H&M gjør en totalending sånn at de andre klesskjedene følger etter. Jeg gir meg ikke!! Takk for kommentar, setter pris på det selv om jeg er uenig.

   1. Siv Helen

    Det er ensidig og sort hvitt tenkning som ikke hører de voksnes verden til. h& m gir arbeid til mennesker verden over inkl i Norge , se helheten. I Norge er de mange fattige som bør då kjøpe klærne sine uavhengig av sånne julebukker som deg som angriper alle uten å vere hverken opplyst eller klare se helhet . Å blogge utnytter naive enda mer ! Tenk på hva du selv driver
    På med.

 5. Åå, blir så sint!! Og uendelig lei meg.. Tenk så urettferdig verden er..

  1. joakimkleven

   🙁 <3

 6. Joakim, du gjør en stor foskjell! Verden skulle hatt flere sånne som deg!

  1. joakimkleven

   Awww! Du er for søt <3 Tusen takk! 😀

 7. Hei,

  Sånn til info; Jeg ser at du går med klær fra Weekday, men visste du at de er H&M eid?

  Bare lurer siden du hater H&M så mye, men allikevel går i «deres» klær.

  1. joakimkleven

   Jeg har noen få plagg fra Weekday, de har jeg fått i gave eller kjøpt for noen år siden før Sweatshop innspillingen. Det er vanskelig å ha oversikt over alle merker, det skal jeg innrømme og prøver å gjøre mitt beste. Jeg promoterer ALDRI klær som er uetiske produsert og siden jeg ikke har vist mye om Weekday har jeg heller ikke nevnt til en eneste person at de få plaggene jeg eier er fra Weekday 🙂 Jeg digger at du sier ifra! Takk <3

 8. Visste du at de fabrikkene som H&M bruker, har mye større og dyrere merker og??? Og uten H&M som sin «kunde» hadde ikke disse menneskene hatt noe jobb heller. Enig at alt kanskje ikke er som det bør være… men dette er så mye større enn å bare hakke ned på H&M

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.