Episode 2: Sannheten (Behind The Scenes)

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

Selv om jentene banket en hel dag på fabrikkdører uten noe hell, nektet de å gi opp og fortsettet videre med det utover oppholdet. I starten av episode 2 står de utenfor tekstilfabrikken Anniken, Ludvig og Frida sto utenfor i sesong 1 (bildet over). De kom ikke inn her heller, men bestemte seg for å snakke med en av de som jobbet utenfor fabrikken som solgte mat. Hun fortalte jentene at datteren hennes hadde jobbet der og på den tiden var det mange som besvimte på fabrikken. Hva er det som egentlig skjer inni de store, endeløse fabrikkene? Crewet eller jentene har enda ikke fått kommet inn på en eneste fabrikk.

Joakim Kleven Sweatshop Sesong 2 Frida Ottesen

Jentene bestemmer seg for å oppsøke Nimol fra Sweatshop sesong 1 Norge. Det er to år siden sist de møtte Nimol, hun jobber fortsatt som tekstilarbeider, men det som er nytt er at hun har blitt gravid. Grunnen til at vi valgte å la de norske og svenske jentene møte Nimol er fordi tekstilarbeidere ofte opplever mye problemer ved å være gravid på jobb. Gravide diskrimineres ved 2 av 5 fabrikker, for eksempel ved oppsigelse.

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

Møte med Nimol var sterkt, spesielt for Frida. Hun er den som har det nærmeste forholdet til Nimol av jentene. I slike situasjoner er det litt jævlig å være regissør. Frida har blitt en veldig god venn av meg, det er vondt å se at hun tar dette så tungt. Hun som vanligvis er den «tøffeste». Halve jobben til en regissør er å ha god kjemi med de som er foran kamera. Likevel må jeg pushe henne, spørre hva hun føler og få ut følelsene hennes, selv om jeg bare har lyst til å gi henne en god klem.

Joakim Kleven Sweatshop ep 2 3 kopier

Har ingenting forandret seg? Jentene møter hver for seg kvinner som kjemper for tekstilarbeidernes rettigheter. Der de lærer hva som er forskjellen på en minstelønn og en levelønn. Minstelønnen ligger på $128 i mnd som er noe myndighetene har bestemt tekstilarbeiderne skal tjene. Men en levelønn derimot, det er en lønn du kan leve et verdig liv med og den er på $177. Det er det tekstilarbeiderne i Phnom Penh kjemper for. Sist vi var i Kambodsja kjempet de for at levelønnen skulle bli $160, den har nå steget til $177, nettopp fordi det har blitt dyrere å (over)leve i Kambodsja.

Joakim Kleven Sweatshop ep 2 4

Lisa møtte fagforeningsaktivisten Thida, som ble sparket fra jobben sin fordi hun jobbet aktivt i fagforening. Noen tok bilde av henne og sendte det til fabrikkeierne, nå vil ingen ansette henne og hun har ingen jobb. Hun forteller Lisa at hun aldri har hatt noe annet enn kortidskontrakter, noe som gjør at tekstilarbeidere bare er ansatt i en fabrikk i kun tre mnd om gangen. Dette er (dessverre) veldig vanlig i Kambodsja. Dette mener hun er grunnen til alle problemene for tekstilarbeiderne, at de aldri er trygge på om de får jobb videre og at de ikke kan øke i lønn for da kan de risikere å få sparken. Sarah møter Phearith og Paleakana som begge var med i Sweatshop sesong 1 Sverige. De forteller Sarah om prepping, det er når eierne av fabrikkene ber ansatte rydde pulten sin, sminke/ordne seg og snakke pent om fabrikken de jobber på når de diverse kleskjedene kommer på besøk. Prepping foregår ofte og er noe H&M garantert hadde gjort på forhånd om vi kom inn i noen av deres fabrikker. En av arbeiderne Sarah snakket med var nervøs for å fortelle hvilke merker som besøkte fabrikken der hun jobbet og et av de var H&M.

Joakim Kleven Sweatshop ep 2 5

Så var vi tilbake til «aktivistkontoret» som hele produksjonen kalte det, rommet på hotellet vi filmet intervjuene med jentene. Etter to dager med opptak av episode to skulle jentene fortelle hverandre hva de hadde lært. Dette husker jeg var en av de fineste opptakene vi gjorde i sesong 2. Det var så fin stemning, både glede og tårer den kvelden. Vi har blitt som en familie hele Sweatshop crewet og jeg har virkelig blitt så utrolig glad i alle sammen. Man klarer ikke å slippe ut så mye følelser hvis man ikke er trygg på de man jobber med.

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

«Første gang jeg var i Kambodsja ble jeg lei, denne gangen blir jeg forbanna». Lisa var veldig følsom og sliten denne kvelden. Det er fullt forståelig. Hvordan kan verden være så ufattelig urettferdig? Det Lisa sier i slutten av episoden er sterkt, Lisa er virkelig nydelig og så flink til å formidle det hun føler.

Joakim Kleven Sweatshop ep 2 7

Se Episode 2 HER!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.