Episode 1: Fortvilelsen (Behind The Scenes)

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

Jeg husker fortsatt veldig godt hvor spent jeg var første opptaksdag for Sweatshop sesong 2. Etter så mye jobb og omtale rundt sesong 1 Norge og Sverige var forventningene til en ny sesong store. Kom vi til å lage en like bra sesong 2? Hvordan blir kjemien mellom de norske og svenske jentene, nå som de skal gjøre sesong 2 sammen? Vil H&M være villig til å vise oss fabrikkene deres? Kommer opptakene til å gå som planlagt? Hvordan kommer jentene til å oppleve alt dette? Hvordan kommer jeg til å oppleve alt dette?

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

«Forrige gang kom de som turister, denne gangen møter de forberedt.» Første opptaksdag, jentene skal banke på fabrikkdørene i Kambodsja og prøve å komme inn. Etter opptaket av sesong 1 lovet H&M Anniken og Frida et fabrikkbesøk. Dette var jentene veldig interessert i, men de ville ha med et kamerateam for å dokumentere det. Filmteamet hadde en lang mailveksling med H&M om å besøke en fabrikk. Det var ikke H&M villig til og ga oss avslag. Pål (produsenten) sendte likevel 315 ulike eposter til alle fabrikkene i Phnom Penh, men fikk ikke et eneste svar. H&M svarer at Frida og Anniken fortsatt har en personlig invitasjon. I møtet med H&M som jentene hadde i september 2014 sier Lucas Seifert (CEO H&M Norway) at de kan kaste en pil på hvilke som helst fabrikk i Kambodsja og komme inn.

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

Dette er starten på sesong 2, jentene tar H&M på ordet og oppsøker en av deres leverandører, nemlig fabrikken M&V. I denne fabrikken jobbet flere av tekstilarbeiderne vi møtte i sesong 1 Norge og Sverige, som syr klær for H&M. Jentene banker på, slike opptak som dette er vanskelig å ha regi på. Jeg aner jo ikke utfallet eller hva som kommer til å skje. Da er det fint å ha et team som jobber godt sammen og en stødig og kjapp fotograf (Stig Indrebø). Som forventet kom ikke jentene inn på noen av fabrikkene de banket på, selv om vi ringer og får svar fra PR-sjefen i H&M.

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

Noen tenker dette er ganske naivt av oss, at vi skal tro at vi kan komme rett inn i fabrikkene. Grunnen til at vi har valgt å gjøre det slik er for at seeren skal se hvor vanskelig det er å komme inn på tekstilfabrikkene og ved å komme rett inn kan de ikke skjule noe for oss. H&M sier at de trenger tid på å planlegge og organisere slike besøker, noe som er helt uaktuelt. Da får vi falskt bilde av hvordan fabrikkene deres er. Etter flere timer med banking på fabrikkdører drar jentene til hotellrommet sitt og lager sin egen vegg full av artikler om tekstilindustrien i Kambodsja. De er nå på jakt etter levelønnen!

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

H&M er skandinavias største og verdens nest største kleskjede. De har uttalt seg mye rundt sesong 1 og sier at vi gir et feil bilde av hvordan tekstilbransjen funker og hvordan H&M jobber. Dette er grunnen til at vi har valgt å fokusere mer på H&M, enn i sesong 1, som er om tekstilbransjen generelt. Første opptaksdag gikk veldig bra. Selv om vi ikke kom inn på noen fabrikker fikk vi godt dokumentert hvor håpløst det er å prøve å komme inn på en tekstilfabrikk i Kambodsja og hvor vanskelig det er å være i dialog med H&M. Jentene fant tonen kjapt og jobbet veldig godt sammen. Dette kom til å bli en spennende sesong å lage!

Joakim Kleven sweatshop Anniken Jørgensen Frida Ottesen Lisa Tellbe Hacienda Film Sarah Tjulander Pål Karlsen Stig Indrebø Jonas Brenna Dag Mykland Jannike Ljunggren Bjørnarå Sigurd Jorde Henry Chu Aftonbladet

Se episode 1 HER!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.