SWEATSHOP: Slik ble serien til!

Sommeren 2013 fikk jeg en mail fra produsenten Pål Karlsen om å være med ned til Kambodsja for å lage dokumentar om tekstilindustrien. Jeg kjente han godt fra før av siden vi har jobbet mye sammen før. Jeg syntes det hørtes ut som et spennende prosjekt, men jeg ante ikke hva jeg hadde takket ja til og hvor stort dette prosjektet kom til å bli.

Joakim Kleven Sweatshop

Vi var et ganske lite team bak serien. Det var meg og Pål Karlsen fra Hacienda Film, sammen med Anne Kari Garberg og Carin Leffler fra Framtiden i Våre Hender som jobbet med forarbeidet til serien. FIVH deltok hele veien med sitt nettverk og kompetanse. Aftenposten likte ideen og gjorde en produksjonsavtale med Hacienda Film, produsenten fra Aftenposten er Jonas Brenna. For å lage en slik serie er det viktig med mye research og forarbeid. Fra vårt første møte i september 2013 til vårt siste møte januar 2014 (rett før avreise) hadde vi bla. valgt ut deltagerne og film-fotograf, skrevet episode manus, filmet portrett intervjuene, fikset alt av vaksiner og visum. Vi hadde gjort alt mulig av forberedelser og 22. januar 2014 dro Pål, Anne Kari, Stig Inderbø (fotografen) og jeg til Kambodsja. Sweatshop «Dødsbillig Mote» var endelig igang!

Joakim Kleven Sweatshop

Etter et døgn med reise landet vi i Phnom Penh, vi dro rett på befaring og til de forskjellige opptaksstedene vi skulle filme. Vi kom to dager før ungdommene og de dagene var veldig verdifulle å ha, man kan gjøre så mye forberedelser man bare vil i Norge- men det er noe helt annet å faktisk være i Kambodsja. Vi ble kjent med guiden våres Oudom Tat og tekstilarbeiderne som er med i seiren, Sokthy og Nimol. Vi var også innom fabrikken der ungdommene jobbet i serien og på besøk der Sokthy bodde.

Joakim Kleven Sweatshop

Jeg hadde aldri vært i Kambodsja før (ikke Asia engang), så det var en helt ny opplevelse for meg. Det er tydelig at det er mye fattigdom i Phnom Penh, slitte hus og søppel overalt. Menneskene der var så utrolig imøtekommende og snille, barna var aldri redd for å ta kontakt med oss og selv om vi var på andre siden av jordkloden følte vi oss fort «hjemme».

Jeg kommer til å skrive om prosessen det har vært å jobbe som regissør og klipper for sesong 1 av Sweatshop her på bloggen. Jeg kommer til å skrive om oppholdet, hva som har skjedd etter serien og hva som kommer til å skje videre. Følg med videre!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.